Uleiul de masline extravirgin, calorii, valori nutritive si proprietati

0
2037
uleiul de masline extravirgin

Uleiul de masline extravirgin este unul dintre principalele alimente ale dietei mediteraneene. Exista multe proprietati benefice si de vindecare recunoscute, care pot fi exploatate atat prin consum, cat si, in unele cazuri, prin utilizarea externa.

Beneficiile uleiului de masline

Printre cele mai contrafacute produse din sectorul agroalimentar, uleiul de masline extravirgin autentic are caracteristici care ii permit sa sustina organismul in combaterea colesterolului LDL “rau” si in garantarea starii bune a sanatatii osoase. Potrivit cercetatorilor Institutului Karolinska din Stockholm si ai Campusului Bio-Medico din Roma , consumul acestuia ar contribui, de asemenea, la combaterea cancerului de san si de colon.

Polifenolii din uleiul de masline extravirgin ar ajuta, de asemenea, sa protejeze creierul de formele neurodegenerative, cum ar fi Alzheimer-ul. De asemenea, pielea beneficiaza de proprietatile sale de vindecare, care exploateaza actiunea emolianta si linistitoare.

Calorii ulei de masline

Caloriile recunoscute in uleiul de masline extravirgin sunt de 899 Kcal pe 100 de grame de produs. Sa vedem in detaliu compozitia macronutrientilor:

Valorile nutritionale ale uleiului de masline (100 g)

Calorii 899 kcal
Carbohidrati 0 g
Grasimi 100 g
Proteine 0 g

 

Continutul ridicat de calorii se datoreaza compozitiei sale, care include, in cea mai mare parte, diferite tipuri de grasimi (aproximativ 99,9% din total).

Acizii grasi mononesaturati reprezinta, cu 72,95 grame la 100 de ulei de masline extravirgin, cea mai consistenta parte a produsului. In al doilea rand pentru cantitatea de cota rezervata pentru grasimi saturate, putin peste 14 gr / 100 grame de lichid.

Sunt 7,52 grame de acizi grasi polinesaturati. In mica portiunea care nu este acoperita de lipide sunt vitaminele A, D, E și K, fitosterolii si polifenolii.

Calitatea uleiului de masline

Unul dintre primele elemente disponibile pentru a evalua adevarata calitate a uleiului de masline este fluiditatea: daca este excesiva, poate reprezenta un indice de neintegritate al produsului, care poate fi amestecat cu uleiuri de calitate inferioara.

Un alt element de evaluare este cel olfactiv, chiar daca se poate dovedi dificil pentru “nasul putin instruit”. In acest caz, trebuie sa excludem prezenta mirosurilor neplacute, cum ar fi: vin, namol, ranced si incalzire.

 

Cititi si: Uleiul, nucile si branza, grasimile din salata sunt bune pentru sanatatea ta.

Sursa imagine: Pixabay

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here