HomeAlimentatieCafeaua: proprietati nutritionale, beneficii si riscuri

Cafeaua: proprietati nutritionale, beneficii si riscuri

Cafeaua: exista cei care studiaza aspectele psihologice, cei care investigheaza caracteristicile organoleptice si cei care sunt preocupati de studierea relatiei ei cu sanatatea umana.

Ceasca de cafea indispensabila reprezinta un ritual tipic, rezultatul unui obicei atat de inradacinat incat ii aduce pe multi experti, din cele mai variate discipline, sa se pronunte periodic asupra beneficiilor si riscurilor bauturii iubite.

Cafeaua este un drog alcaloid: prajirea si procesul de coacere al boabelor la temperaturi de 200-240 ° C, dau cafelei culoarea clasica maro-bruna si caracteristicile tipice organoleptice si morfologice ale drogurilor.

Beneficiile cafelei

  • efectul stimulant asupra secretiilor gastrice si biliare: de aceea se crede ca o cafea la sfarsitul unei mese faciliteaza digestia;
  • efectul tonic si stimulant asupra functiei cardiace si nervoase: de aceea multi oameni apreciaza efectul sau energetic, care este util pentru a nu avea o stare de somnolenta dupa o masa buna;
  • efectul lipolitic care promoveaza scaderea in greutate: cafeina stimuleaza utilizarea grasimilor pentru energie si termogeneza, crescand cantitatea de calorii arse;
  • efectul anorectic: cafeaua consumata in doze mari scade apetitul.

Substantele continute in cafea sunt multe, nu doar cafeina, dar rolul lor benefic asupra organismului este inca in faza de studiu. Au fost identificate substante antiinflamatorii, antimutagene si antioxidante. Acestea sunt totusi insuficiente pentru a compensa riscul rezultat din consumul ridicat de cafea.

Riscurile cafelei

Consumul excesiv de cafea ne expune la diverse riscuri:

  • efectul stimulant creste productia de sucuri gastrice in stomac, cafeaua este, de fapt, contraindicata celor care sufera de gastrita, ulcer sau reflux gastroesofagian;
  • efectul tonic si stimulant poate fi daunator pentru persoanele care sufera de hipertensiune, insomnie sau bufeuri. Un consum ridicat de cafea poate duce, chiar si la persoanele sanatoase, la tahicardie, schimbari bruste de presiune si tremor;
  • efectul lipolitic care promoveaza scaderea in greutate dispare daca beti cafeaua indulcita (20 de calorii pe lingurita) sau macchiato (10 calorii);
  • efectul inhibitor asupra absorbtiei de calciu si fier poate favoriza anemia si osteoporoza.

300 de miligrame de cafeina sunt considerate limita zilnica de admisie, deci puteti consuma 5 espresso (cate 60mg de cafeina fiecare) sau 3 cani mari de cafea moka (cate 85 mg de cafeina fiecare). Nu doar cafeaua este cea care contribuie la introducerea de cafeina in organism. Aceasta fiind prezenta in peste 60 de specii de plante, dintre care ciocolata si ceaiul, trebuie luata in considerare si contributia altor alimente.

In general, este stabilita o limita de trei cesti de cafea espresso pe zi pentru femeile si barbatii cu o constructie subtire si patru cesti pentru barbatii care au o constructie fizica mai robusta.

Femeile insarcinate ar trebui sa-si limiteze consumul de cafea, deoarece dozele mari de cafeina sunt periculoase pentru sanatatea fatului.

Cititi si: Ciocolata neagra: beneficii pentru organism si minte!

Sursa imagine: Pixabay

RELATED ARTICLES

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
top-shop.ro

Most Popular

Recent Comments