sabato, Settembre 7, 2024
HomeAlimentatieMere: calorii, valori nutritionale si beneficii

Mere: calorii, valori nutritionale si beneficii

Exista zeci de tipuri de mere: Fuji, Stark, Renette, Golden, etc, de diferite marimi si culori. Merele impreuna cu bananele si portocalele, sunt cele mai consumate fructe din lume. Suculent si usor, marul este o gustare grozava.

Merele: calorii si valori nutritionale

Marul este un fruct cu un continut scazut de calorii: o portie de 100 g furnizeaza aproximativ 52 de calorii. Un mar de marime medie cantareste aproximativ 150 g, si asigura aproximativ 80 de calorii.

Valori nutritionale mere (100 g)

Calorii 52 kcal
Carbohidrati 14 g
Fibre 2.4 g
Zaharuri 10 g
Grasimi 0.2 g
Proteine 0.3 g

Merele: beneficii

1. Prelungesc viata

Dintr-un sondaj australian efectuat timp de 15 ani pe un grup de femei de peste 70 de ani, s-a constatat ca cei care consuma un mar pe zi au un risc de deces cu 35% mai mic decat cei care nu il consuma deloc. Jonathan Hodgson, autorul cercetarii a spus ca:

Merele contribuie semnificativ factorilor alimentari considerati importanti pentru sanatate: fibre dietetice (pulpa), flavonoide (coaja), vitamina C, potasiu si magneziu.

2. Mai putine tulburari cardiovasculare

Dupa cum arata un studiu al Universitatii din Michigan, publicat in Jama Internal Medicine, care a implicat 8399 de oameni:

Cei care mananca un mar pe zi, prezinta un risc mai scazut de aparitie a bolilor, inclusiv grave, cum ar fi bolile cardiovasculare.

3. Reduc riscul de aparitie al tumorilor

Potrivit unor cercetatori ai Institutului de Cancer din Genova, CRO Aviano, Pascale din Napoli, Regina Elena din Roma, Institutul Mario Negri si Agentia pentru Cercetare a Cancerului din Lyon, cei care consuma in mod constant mere, raporteaza un risc mai redus de tumori cu: 21% pentru cancerul oral, 25% pentru cancerul esofagian, 20% pentru cancerul colorectal, 18% pentru cancerul de san, 15% pentru cancerul ovarian și 9% pentru cancerul de prostata.

4. Mentin colesterolul si glicemia sub control

Polifenolii nu sunt singurele componente benefice gasite in mere. Aceste fructe, de fapt, sunt bogate in vitamina C, fructoza si pectina, care reglementeaza pozitiv relatia dintre colesterolul bun (HDL) si colesterolulul rau (LDL). Pe langa faptul ca marul contine pectina si fibre solubile, este capabil sa controleze glucoza din sange, evitand variatiile glicemiei.

5. Combat gastroenterita la copii

Un copil cu gastroenterita usoara are adesea nevoie de un proces de rehidratare. O bautura facuta din suc de mere diluat ajuta la atingerea scopului. Sustinand asta este un studiu efectuat de Universitatea din Calgary conform caruia:

la copiii tratati cu suc de mere diluat, s-au produs mai putine esecuri terapeutice in comparatie cu cele observate la cei care au fost tratati cu solutii uzuale de electroliti, cu procente corespunzatoare de 17% si 25%.

6. Sunt un purificator atat intern, cat si extern

Marul verde este un ingredient perfect pentru pregatirea mastilor astringente. De fapt, pulpa sa are proprietati reconfortante si este ideala pentru tratarea pielii mixte sau impure, fara a cauza uscaciunea sau senzatia de strangere a pielii.

Consumati intotdeauna si coaja merelor deoarece aceasta are numeroase beneficii continand:

  • majoritatea fibrelor importante pentru regularitatea functiilor intestinale;
  • majoritatea vitaminelor;
  • quercetina, un antioxidant care amelioreaza problemele respiratorii, protejeaza memoria si lupta impotriva leziunilor tesutului cerebral;
  • acid ursolic, un arzator puternic de grasimi.

Asa cum spune proverbul: ”Un mar pe zi tine doctorul departe!”

Cititi si: Portocalele: valori nutritionale, calorii si beneficii!

Sursa imagine:Pixabay

THE ITALIAN FASHION

Iesi in evidenta cu cea mai recenta colectie de accesorii pentru femei!

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Recent Comments