domenica, Marzo 23, 2025
HomeAlimentatieCalorii banane, valori nutritionale si beneficii

Calorii banane, valori nutritionale si beneficii

Calorii banane, valori nutritionale si beneficii? Probabil ca deseori v-ati intrebat de ce acest fruct este adesea denumit gustarea perfecta. Haideti sa descoperim!

Banana este rodul unui palmier mereu verde si peren, din familia Musaceae. Din planta care produce fructe comestibile exista diverse specii, dar cele mai raspandite pe piata sunt Musa Acuminata si Musa Balbisiana.

Originea, raspandirea si cultivarea bananelor

Bananele sunt fructe care cresc in ciorchini si pot cantari aproximativ 50 kg. La maturitate, greutatea fiecarui fruct poate varia de la 100 la 200 de grame: principala cauza a acestei mari diferente este data de specia si varietatea palmierului. Partea comestibila a fructului sau pulpa reprezinta aproximativ 80% din greutate.

Palmierul, cultivat in mod obisnuit in unele zone din Asia, Africa si America Centrala, este printre cei mai apreciati pomi fructiferi din lume, deoarece datele comerciale arata ca banana este printre cel mai consumat fruct din toate continentele.

Este apreciata de adulti si copii pentru gustul si caracteristicile sale nutritionale. Consistenta cremoasa a fructului copt, fac ca banana sa fie una dintre cele mai potrivite alimente pentru primele zile dupa sfarsitul perioadei de intarcare. Sa vedem valorile nutritionale prezentate de acest fruct.

Calorii banane si valori nutritionale

O portie de banane care cantareste 100 g furnizeaza aproximativ 90 kcal si, din acest motiv, este adesea considerata un fruct prea caloric. Cu toate acestea, intotdeauna este necesar sa se tina cont de faptul ca valoarea calorica nu este un factor determinant in evaluarea calitatii unui produs alimentar: 90 kcal calorii se gasesc, de asemenea, si intr-o lingura de zahar, dar in acest caz este clar ca nu sunt ingerate nici fibre, nici minerale si vitamine. Sa vedem in detaliu valorile nutritionale ale unei banane medii:

Valorile nutritionale ale unei banane (130 g circa)

Calorii 120 kcal
Carbohidrati 30 g
Grasimi 0 g
Proteine 2 g

Pulpa bananei, desi considerata calorica, este bogata in apa, aproximativ 70% din greutate, 20% carbohidrati si 3% proteine, grasimi si fibre alimentare. Banana este bogata in special in potasiu: 100 g fac deja 20% din necesarul zilnic al unui adult. Alte saruri minerale prezente in cantitati discrete sunt fosforul si fierul. Consumul regulat de banane ajuta la garantarea aportului corect de vitamine. Pulpa de banane contine  vitaminele A, B1, B2, B6, C si PP.

Bananele au fost de asemenea definite ca fructe cu proprietati calmante: aceasta activitate depinde de cantitatea discreta de vitamina B6 si piridoxina, pe care le contin. B6 este necesara pentru sinteza serotoninei, un neurotransmitator care, prin actiunea sa, este cunoscut si ca “hormonul fericirii“.

Cum si cand sa mancati banane

Banana este un fruct care se prepara in multe feluri si exista diferite modalitati de a va bucura de ea si de avantajele sale. Fructul proaspat este, fara indoiala, cel mai consumat si pentru faptul ca este foarte comod ca o gustare pe care sa o luati la birou sau la scoala. Feliile de banane uscate sau reduse in faina devin un ingredient tot mai comun in industria dulciurilor. Banana uscata, precum si musli, sunt ingrediente comune pentru micul dejun.

Banana poate fi consumata si coapta: este, de asemenea, potrivita pentru prepararea gemurilor. In bucataria vegana sau cei care nu tolereaza ouale, pulpa de banane zdrobita este folosita ca o alternativa a oului pentru prepararea deserturilor.

Banana, diabetul si glicemia mare

Bananele sunt fructe bogate in zaharuri, chiar simple: aproximativ 15 g pe portie. Prin urmare, consumul lor nu este potrivit pentru cei care sufera de diabet. Banana este un fruct cu un indice glicemic ridicat, precum si mandarinele, kaki, smochinele si strugurii: toate aceste fructe ar trebui evitate sau, in orice caz, consumul acestora ar trebui sa fie doar ocazional pentru cei care sufera de diabet.

 

Cititi si: Uleiul de masline extravirgin, calorii, valori nutritive si proprietati.

Sursa imagine: Pixabay

THE ITALIAN FASHION

Iesi in evidenta cu cea mai recenta colectie de accesorii pentru femei!

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Recent Comments