Practica Yoga transforma corpul si mintea chiar de la prima lectie. In ultimii ani, cercetarea stiintifica s-a axat pe efectele benefice pe care le are Yoga asupra sanatatii noastre, cu referire in special la anumite tipuri de practica, cum ar fi Hatha Yoga, Bikram Yoga si Yoga Iyengar.
Adesea cei care se apropie de practica Yoga cauta relaxare si in acest caz cercetarea confirma reducerea nivelului de stres ca fiind unul dintre principalele beneficii, probabil si datorita tehnicilor de relaxare si respiratie care pot insoti asanele.
Iata cateva transformari pozitive care pot aparea de-a lungul timpului pentru cei care decid sa se apropie de ea si sa o practice constant pentru a se bucura pe deplin de beneficiile sale:
DE LA PRIMELE LECTII
1) Imbunatatirea functiilor creierului
Dupa 20 de minute de practicare de Hatha Yoga – bazata in principal pe asane – poate aparea o imbunatatire a functiilor cognitive, o crestere a atentiei si a memoriei la locul de munca, dupa cum arata un studiu realizat de Universitatea din Illinois, in care participantii care practicasera-o au obtinut rezultate mai bune in testele privind functionarea creierului decat un alt grup care a practicat 20 de minute de aerobic.
2) Reducerea nivelului de stres
Yoga ajuta la ameliorarea stresului. Aceasta putere deriva probabil din capacitatea sa de a reduce activitatea proteinelor care joaca un rol in procesul inflamator, potrivit unui studiu publicat de cercetatorii de la Universitatea din California.
3) Reglarea expresiei genelor
Un mic studiu efectuat in Norvegia a sugerat ca multe beneficii pentru sanatate ale Yoga ar putea fi legate de capacitatea sa de a modifica expresia genelor celulelor imunitare.
4) O flexibilitate mai mare
Un studiu efectuat la Universitatea de Stat din Colorado a constatat ca Bikram Yoga – cu o referire specifica la executia a 26 de posturi in 90 de minute intr-o camera incalzita – ajuta la cresterea flexibilitatii umerilor, spatelui si genunchilor . Conform aceleiasi cercetari, aceasta ajuta la dezvoltarea unei rezistente mai mari si la reducerea grasimii corporale.
5) Noi obiceiuri bune
Decizia de a practica Yoga in fiecare zi sau la intervale regulate, ajuta la stabilirea unor obiceiuri noi care pot implica atat ingrijirea de sine cat si alte domenii ale vietii. Aceasta stimuleaza vointa si dorinta de a te imbunatati cu un angajament constant, te invata sa nu fii prea rigid cu tine insuti, dar in acelasi timp nici sa nu ajungi in starea de lene, sa iti cunosti propriile limite si sa intelegi cum sa le depasesti in cazul in care este necesar.
DUPA CATEVA LUNI
1) Scade tensiunea arteriala
Persoanele cu hipertensiune arteriala usoara sau moderata pot beneficia de practica Yoga, subliniaza un studiu realizat de Universitatea din Pennsylvania. Cercetatorii au descoperit ca persoanele care practicau Yoga, in comparatie cu cei care au participat la un program nutritional, s-ar putea bucura de o reducere mai mare a tensiunii arteriale.
2) Imbunatateste capacitatea pulmonara
Un mic studiu efectuat la Universitatea Ball State a constatat ca practicand Hatha Yoga timp de 15 saptamani ar putea creste semnificativ capacitatea pulmonara vitala, ceea ce reprezinta cantitatea maxima de aer expirat dupa ce ati efectuat o respiratie profunda.
3) Imbunatateste viata sexuala
Un studiu efectuat la Harvard a aratat ca Yoga poate ajuta la cresterea atat a dorintei, cat si a satisfactiei sexuale, in special ale femeilor, deoarece le-ar ajuta sa devina mai familiarizate cu proprilul lor corp.
4) Reduce durerile la nivelul gatului
Un studiu german publicat in The Journal of Pain a aratat ca patru saptamani de practica Yoga Iyengar (un tip de yoga care subliniaza importanta alinierii diferitelor parti ale corpului in asane si utilizarea suporturilor, cum ar fi chingile si caramizile) este eficienta in reducerea intensitatii durerii la adultii cu dureri cronice la nivelul gatului.
5) Amelioreaza anxietatea
Un studiu realizat de catre cercetătorii de la Universitatea din Boston a demonstrat ca 12 saptamani de practica Yoga ar putea ajuta la reducerea anxietatii si la cresterea nivelului de acid gama-aminobutiric in creier. Nivelurile scazute ale acestei substante sunt legate de tulburari precum anxietatea și depresia.
6) Stabilizeaza glicemia
Adaugand Yoga la sfaturile de urmat pentru managementul diabetului zaharat poate contribui la mentinerea cat mai constanta a nivelului de zahar din sange, potrivit unui studiu publicat in Diabetes Care. In plus, doar trei luni de practica ar duce la o scadere a indicelui de masa corporala, un factor care ar ajuta la reducerea nivelului de zahar din sange. Expertii reamintesc ca Yoga ar trebui sa insoteasca alte forme de activitate fizica regulata – si nu sa le inlocuiasca, in special la pacientii afectati de diabet zaharat de tip 2, cat si de obezitate.
7) Imbunatateste echilibrul
Potrivit unui studiu realizat la Temple University, urmand un program de Yoga Iyengar conceput pentru persoanele in varsta poate contribui la imbunatatirea echilibrului si la prevenirea caderilor femeilor de peste 65 de ani.
DUPA ANI DE PRACTICA
1) Oase mai puternice
Un studiu pilot realizat de Loren Fishman a aratat ca practicand Yoga se poate imbunatati densitatea osoasa, in special in ceea ce priveste persoanele in varsta. Un grup de persoane in varsta a fost monitorizat cu privire la densitatea osoasa inainte si dupa practicarea unui ciclu de cursuri de Yoga timp de 2 ani. O crestere a densitatii osoase a fost observata la cei care au practicat-o, in timp ce in grupul de control, la cei care nu au practicat-o, s-a constatat o reducere, asa cum se astepta in mod normal la persoanele in varsta de-a lungul anilor.
2) Reduce greutatea corporala
Cercetatorii de la Fred Hutchinson Cancer Research Center din Seattle au descoperit o asociere intre practica regulara de Yoga si reducerea greutatii corporale sau mentinerea unei greutati sanatoase si stabile, printre mai mult de 15.000 de persoane sanatoase de varsta mijlocie.
3) Reducerea riscului de boli cardiovasculare
Ca parte integranta a unui stil de viața sanatos, Yoga poate ajuta la reducerea factorilor de risc cardiovascular, cum ar fi hipertensiunea arteriala, colesterolul ridicat si nivelul de zahar din sange. Potrivit experților de la Harvard, aceasta ar fi buna pentru sanatatea inimii si a sistemului cardiovascul, precum si alte activitati fizice, inclusiv ciclismul.
Cititi si: Ce este yoga: primii pasi spre aceasta disciplina
Sursa imagine: Pixabay