sabato, Settembre 7, 2024
HomeSanatateAlergieFisticul: proprietati, valori nutritionale, calorii si contraindicatii

Fisticul: proprietati, valori nutritionale, calorii si contraindicatii

Fisticul, la fel ca si alte fructe uscate, este un aliment delicios, dar si extrem de benefic pentru sanatate daca este consumat cu moderatie. Cu fisticul, putem pregati numeroase retete sau pur si simplu imbogati un fel de mancare sau sa decoram un desert.

Fisticul este un aliment foarte popular in Orientul Mijlociu, unde a avut loc cultivarea acestuia pentru prima oara.

Haideti sa aflam ce proprietati, valori nutritionale, calorii, beneficii si contraindicatii are fisticul!

Proprietatile fisticului

Cu un consum moderat de fistic si fructe uscate putem aduce organismului nostru acizi grasi, proteine pe baza de plante si saruri minerale.

Fisticul este o sursa de saruri minerale, cum ar fi: calciu, fier si magneziu, in cantitati diferite in functie de tipul ales. Acesta este de asemenea o sursa importanta de antioxidanti si polifenoli care ne ajuta sa ne protejam organismul de radicalii liberi si de procesele de imbatranire prematura.

In plus, fisticul este bogat in vitamina E si carotenoide, substante despre care expertii cred ca ar contribui la mentinerea integritatii membranelor mucoase si pielii, oferind de asemenea protectie impotriva actiunii radicalilor liberi.

Fisticul este o sursa de vitamine din grupul B datorita continutului ridicat de acid folic, riboflavina, tiamina, niacina, acid pantotenic (sau vitamina B5) si vitamina B6. 100 de grame de fistic furnizeaza 144% din cantitatea zilnica recomandata ce priveste consumul de cupru, un mineral care este implicat in metabolism, in sinteza globulelor rosii si in functionarea neurotransmitatorilor.

Acesta este, de asemenea, bogat in fosfor, un mineral care ajuta la cresterea tolerantei la glucoza. Din acest motiv, aportul lui a fost evaluat ca un posibil aliat in prevenirea diabetului de tip 2.

Prezenta a doua carotenoide rare in fructele uscate face ca fisticul sa fie o hrana utila pentru protejarea vederii si a ochilor de actiunea radicalilor liberi. In acest sens, referinta se face la continutul lor de luteina si zeaxantina, substante care au fost legate atat de reducerea riscului de degenerescenta maculara cauzata de avansarea varstei.

Sa rezumam proprietatile fisticului:

  • Este bogat in saruri minerale
  • Este o sursa de proteine vegetale
  • Acesta contine vitamine din grupul B
  • Este sunt o sursa de fosfor si cupru
  • Acesta contine carotenoide
  • Este bogat in antioxidanti
  • Protejeaza vederea
  • Impiedica imbatranirea

Fisticul: valori nutritionale

Urmatoarele valori nutritionale corespund la 100 de grame de fistic (partea comestibila). Sa vedem care sunt principalele substante pe care fisticul le aduce corpului nostru atunci cand il mancam!

Valori nutritionale fistic (100 g)

Grasimi45 g
Lipide saturate6 g
Lipide polinesaturate14 g
Lipide mononesaturate 24 g
Lipide trans 0 g
Colesterol0 mg
Carbohidrati28 g 
Fibre alimentare10 g
Zahar8 g
Proteine20 g
Vitamina A415 IU
Vitamina C5,6 mg
Vitamina D0 IU
Vitamina B61,7 mg
Vitamina B120 µg
Magneziu121 mg
Sodiu1 mg
Potasiu1.025 mg
Calciu105 mg 
Fier3,9 mg

Fisticul: calorii

Amintiti-va ca fisticul este un aliment destul de caloric, doar 100 de grame aduc corpului nostru 562 calorii.

Fisticul: beneficii

Dintre diferitele tipuri de fructe uscate, fisticul este considerat cel mai util pentru mentinerea colesterolului sub limita, cand colesterolul LDL (colesterolul rau) risca sa depaseasca nivelurile de siguranta. Amintiti-va intotdeauna sa urmati o dieta echilibrata bogata in alimente vegetale pentru a mentine colesterolul sub limita. Colesterolul este prezent in alimentele de origine animala, pe langa faptul ca este produs si de corpul nostru.

Grasimile bune prezente in fistic sunt considerate benefice pentru scaderea colesterolului, dar trebuie sa fim atenti la tipul de fistic pe care il achizitionam. Majoritatea tipurilor de fistic pe care le gasim in vanzare reprezinta, de fapt, un produs cu sare adaugata care ar putea fi contraindicata celor care sufera de hipertensiune arteriala. Prin urmare, pentru siguranta va sfatuim sa cumparati fisticul nesarat!

In plus, cercetatorii studiaza efectele pozitive ale fisticului in ceea ce priveste capacitatea de a preveni diabetul. Studiul a monitorizat 54 de persoane obeze sau supraponderale considerate in faza pre-diabetica.

Esantionul a urmat timp de opt luni de o dieta de tip mediteranean, iar o parte dintre ei au consumat si 57 de grame de fistic pe zi. Aportul de fistic a avut efecte pozitive si din acest motiv expertii il considera o hrana sanatoasa.

Fisticul ajuta, de asemenea, la contracararea kilogramelor suplimentare, mai ales daca urmati o dieta echilibrata si daca faceti o activitate fizica, deoarece nu trebuie sa uitam ca fisticul si fructele uscate contin foarte multe calorii.

La fel ca si alte fructe uscate, fisticul este considerat un adevarat antistres natural la care putem apela atunci cand ne simtim obositi si epuizati, deoarece este un aliment foarte energic.

Sa rezumam beneficiile fisticului:

  • Reduce stresul
  • Scade colesterolul
  • Lupta cu kilogramele in plus
  • Previne diabetul
  • Previne hipertensiunea arteriala
  • Ajuta la recuperarea energiei

Fisticul: contraindicatii

Prezenta fisticului in alimente, ca si in cazul tuturor fructelor care au coaja lemnoasa trebuie indicata prin lege pe eticheta pentru a preveni o posibila declansare a unei alergii alimentare, deoarece oricine este alergic la nuci poate fi, de asemenea, alergic si la fistic.

Cititi si: Mere: calorii, valori nutritionale si beneficii!

Sursa imagine: Pixabay

THE ITALIAN FASHION

Iesi in evidenta cu cea mai recenta colectie de accesorii pentru femei!

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Recent Comments