Spirulina este o microalga, stiintific cunoscuta sub numele de Arthrospira; astazi este mai precis clasificata printre cianobacterii (ca si alte alge albastre-verzi) si traieste in principal in lacuri, in special sarate cu ape alcaline si calde din zonele subtropicale. Se caracterizeaza prin forma tipica de spirala (care poate fi vazuta doar cu ajutorul unui microscop), motiv pentru care a primit acest nume.
Spirulina: proprietati
Spirulina are multiple proprietati nutritionale si terapeutice datorita substantelor pe care le contine:
- Acizi grasi esentiali: Omega 3 si Omega 6, care contrasteaza nivelul colesterolului si trigliceridelor.
- Vitamine: A, D, K si cele din grupa B.
- Saruri minerale: fier, calciu, magneziu, mangan, sodiu, iod si potasiu.
- Carbohidrati: printre care ramnoza si glicogenul.
- Proteine cu valoare biologica ridicata: calitatea proteinelor este ridicata. Acest parametru este evaluat pe baza prezentei aminoacizilor esentiali (aminoacizi care nu sunt produsi de organism si trebuie sa fie introdusi neaparat in dieta).
Spirulina: beneficii
Actiune antioxidanta
Datorita prezentei betacarotenului, a acidului ascorbic si a tocoferolului care impreuna au un efect de sinergie care contracareaza radicalii liberi. Previne daunele cauzate de imbatranire, favorizand memoria si concentrarea.
Actiune preventiva a bolilor cardiovasculare
Prezenta acizilor grasi esentiali din seriile Omega 3 si Omega 6 joaca un rol decisiv in reducerea riscului cardiovascular. In special, acidul alfa-linoleic (progenitor al familiei Omega 3), este un diluant puternic al sangelui, are o actiune antiinflamatoare si scade nivelul de colesterol. Acidul linoleic (apartinand familiei Omega 6) scade valorile LDL (colesterolul rau), iar cele HDL (colesterolul bun) contribuie la reducerea nivelului colesterolului total si , in consecinta, a riscului cardiovascular.
Are un continut foarte scazut de calorii
Proteinele si vitaminele continute in spirulina efectueaza o actiune tonifianta si energizanta. Reduce senzatia de foame datorita continutului de fenilalanina, care actioneaza asupra sistemului nervos, inducand un sentiment de satietate. Fiind un aliment complet, bogat in vitamine si saruri minerale, spirulina ofera, de asemenea, un aport nutritional adecvat pentru femeile insarcinate si care alapteaza.
Combate osteoporoza, boala celiaca si boala Crohn
Datorita bogatiei mineralelor de baza, spirulina se numara printre alimentele alcaline, deoarece ajuta la restabilirea echilibrului acido-bazic, facand tesuturile mai alcaline.
Spirulina: contraindicatii
Contraindicatiile se refera in general la toate tipurile de alge si la supradozajul acestora. Efectele adverse pot fi: varsaturi, greata, constipatie si febra. Cu toate acestea, daca se consuma in doza potrivita, nu provoaca probleme. Este recomandat sa incepeti administrarea de spirulina in doze mici, ajungand treptat la limita maxima, deoarece organismul trebuie sa se obisnuiasca cu o concentratie foarte mare de proprietati pe care le are aceasta alga. Utilizarea spirulinei nu este recomandata pentru cei care au probleme cu tiroida sau care sufera de boli autoimune.
Cititi si Sucul de Aloe Vera: 6 beneficii pentru organism!
Sursa Imagine:Pixabay