Beneficii vitamina C? De multe ori am auzit expertii vorbind despre beneficiile vitaminei C pe care le are asupra sistemului imunitar, dar dincolo de asta exista multe altele!
In primul rand…
Vitamina C este un nutrient care se gaseste in diverse alimente, cum ar fi fructe si legume. Actionand ca un antioxidant in organism, aceasta combate radicalii liberi. Organismul are nevoie de vitamina C pentru producerea de colagen, proteina responsabila pentru vindecarea si elasticitatea pielii.
Cele mai bogate alimente in vitamina C:
- citrice (in special in coaja de lamaie, portocala si grapefruit)
- broccoli
- chili
- capsuni
- rosii
- varza
- kiwi
- papaya
- conopida
Beneficii vitamina C:
1. Ajuta sistemul imunitar
Din cele mai vechi timpuri, vitamina C a fost folosita ca remediu pentru bolile sezoniere, precum gripa si raceala. Motivul este ca aceasta vitamina are o putere imunostimulatoare, adica va creste actiunea de aparare a celulelor imune si este implicata in procesele care reglementeaza productia de anticorpi. In acest fel, vitamina C pune organismul in pozitia de a rezista mai bine bolilor, inclusiv cancerului sau bolilor de inima. In plus, efectueaza o actiune de detoxifiere asupra organismului si minimizeaza efectele expunerii la toxinele de la fumat sau poluare.
2. Sanatatea parului
Vitamina C ajuta la imbunatatirea circulatiei sangelui si, in consecinta, la repararea capilarelor. Acest lucru este deosebit de important pentru obtinerea parului puternic si gros, dar si pentru prevenirea capetelor despicate.
3. Mai multa energie
Un sistem imunitar puternic este baza pentru o sanatate buna. Vitamina C ajuta la stimularea energiei prin scaderea nivelului carnitinei (aminoacidul responsabil pentru transformarea grasimilor in energie). Facand acest lucru, ajuta, de asemenea, dopamina sa circule in sistemul nervos si sustine astfel functia suprarenala, pentru cresterea energiei metabolice care dureaza toata ziua.
4. Unghii sanatoase si puternice
Aportul zilnic al acestei vitamine ajuta la intarirea unghiilor din interior spre exterior, ajutand cresterea acestora.
5. Aliata pielii
Vitamina C actioneaza ca antioxidant pentru a reduce efectele negative ale mediului, cum ar fi: poluarea si razele UV. De asemenea, ajuta la reducerea petelor si a daunelor solare.
6. Impotriva acneei
Organismul are nevoie de vitamina C pentru a produce elastina si a reconstrui tesutul deteriorat. Acest lucru se aplica tuturor leziunilor: vanatai, taieturi si semne de acnee. Reduce roseata si inflamatia, purifica si tonifiaza pielea.
7. Este buna pentru ochi
Vitamina C este esentiala pentru a preveni stresul oxidativ al ochilor. Studiile au aratat, de asemenea, ca aportul pe termen lung al acestei vitamine poate ajuta la prevenirea cataractelor si pierderea vederii din degenerarea maculara (AMD).
8. Impotriva imbatranirii
Cu un continut ridicat de antioxidanti, aceasta vitamina lupta impotriva radicalilor liberi, responsabili pentru imbatranire. De asemenea, ajuta la reconstruirea tesuturilor din adancime, eliminarea ridurilor si a altor semne cauzate de varsta.
9. Ajuta starea de spirit
Unul dintre primele semne de carenta ale acestei vitamine este starea de spirit iritabila. Aportul in mod constant al vitaminei C este necesar pentru a reduce furia, anxietatea si depresia, ducand astfel, la imbunatatirea semnificativa a starii de spirit.
10. Ajuta la pierderea in greutate
L-carnitina ajuta la arderea grasimii utilizate de organism pentru a produce energie, garantand astfel mai multa energie pe parcursul zilei si o pierdere in greutate mai mare. Practic, organismul are nevoie de vitamina C pentru a fi transformata in L-carnitina, adica aminoacidul care arde grasimea. Un motiv mai mult decat suficient pentru a o consuma. Studiile recente au aratat ca persoanele cu un nivel ridicat de vitamina C pot arde cu pana la 30 la suta mai multe grasimi in timpul exercitiilor fizice moderate.
Cititi si: Portocalele: valori nutritionale, calorii si beneficii
Sursa imagine: Pixabay