Portocalele sunt printre cele mai iubite citrice. Cu portocalele se pot prepara sucuri, dar ele sunt excelente pur si simplu ca fructe proaspete. Perioada din noiembrie pana in februarie este cea mai buna pentru a va bucura de portocale si pentru a pregati marmelada.
Portocalul (sau Citrus sinensis) este un copac al familiei Rutaceae, o planta mare care poate ajunge pana la 12 metri inaltime. Originar din China si Asia de Sud-Est, acest fruct de iarna a fost importat in Europa in secolul al XIV-lea de marinarii portughezi.
Portocalele: proprietati si beneficii
Bogate in vitamina C, portocalele maresc rezistenta organismului uman impotriva diferitilor agenti chimici, fizici si ambientali, in special in timpul iernii.
Prin intarirea sistemului imunitar impotriva virusilor si bacteriilor, impiedica tulburarile cardiovasculare si efectueaza o actiune impotriva stresului. Portocalele incetinesc formele degenerative de cancer, datorita actiunii antioxidante exercitate asupra radicalilor liberi.
In cele din urma, ele asigura un control activ impotriva radicalilor acizi, care nu sunt altceva decat substante chimice toxice produse prin hranirea necorespunzatoare.
Conform unui studiu recent din Marea Britanie, consumul de suc de portocale ar contribui la imbunatatirea functiilor cognitive la persoanele de peste 65 de ani. Cercetatorii au evaluat in special puterea antioxidanta a acestor citrice. Beneficiile se refera in principal la imbunatatirea functiilor cerebrale si cognitive.
In plus, cercetatorii au descoperit un beneficiu deosebit in portocalele rosii: datorita unei anumite gene, acestea portocale sunt utile pentru prevenirea obezitatii si a bolilor de inima. Meritul este al antocianelor care ne protejează ADN-ul de stresul oxidativ si deci de procesele degenerative si imbatranirea prematura.
Portocalele ajuta digestia. In plus fata de aportul caloric redus, acestea regleaza pofta de mancare si mentin metabolismul treaz, astfel ca sunt potrivite pentru a fi consumate de cei care doresc sa piarda in greutate.
Tineti cont de faptul ca ar trebui sa mancati si partea alba si poroasa care acopea coaja pe interior (numita albedo), deoarece aceasta contine jumatate din pectina unei portocale. Deci, este mai bine sa nu fiti prea meticulosi cand le decojiti, deoarece consumand putina pelicula alba, veti asigura doza potrivita a acestei fibre importante.
Portocalele: calorii
Portocalele, la fel ca toate citricele, sunt fructe cu un continut scazut de calorii. De fapt, 100 de grame de portocale aduc corpului nostru doar 34 de calorii.
Portocalele: valori nutritionale
Pentru fiecare 100 g din acest produs, avem:
- Apa 87,2 g
- Carbohidrati 7,8 g
- Zaharuri 7,8 g
- Proteine 0,7 g
- Grasimi 0,2 g
- Colesterol 0 g
- Fibra totala 1,6 g
- Sodiu 3 mg
- Potasiu 200 mg
- Fier 0,2 mg
- Calciu 49 mg
- Fosfor 22 mg
- Vitamina B1 0,06 mg
- Vitamina B2 0,05 mg
- Vitamina B3 0,2 mg
- Vitamina A 71 pg
- Vitamina C 50 mg
Portocalele: contraindicatii
In mod normal, portocalele nu au contraindicatii particulare, dar pot fi cazuri de: alergii, intolerante, probleme de sanatate, consum de medicamente specifice sau diete speciale. In acest caz s-ar putea sa nu fie recomandate si ar trebui sa intrebati medicul dumneavoastra!
Cititi si: Calorii kiwi, valori nutritionale si beneficii!
Sursa imagine: Pixabay