sabato, Settembre 7, 2024
HomeAlimentatieBroccoli: calorii, valori nutritionale si proprietati

Broccoli: calorii, valori nutritionale si proprietati

Broccoli, numiti si varza de broccoli sau varza verde, fac parte din familia Crucifere, familie din care fac parte si: varza, conopida si varza de Bruxelles. Acest soi este originar din Asia Mica, dar inca din vremurile antice s-a extins in tarile din zona mediteraneana, iar cultivarea sa este larg raspandita. 

Broccoli: calorii si valori nutritionale

Aceste legume au un continut scazut de calorii: o portie de 100 g contine numai 34 kcal.

Valori Nutritionale (100 g)

Lipide totale 0,4 g
    Lipide saturate 0 g
    Lipide polinesaturate 0 g
    Lipide mononesaturate 0 g
Colesterol 0 mg
Calciu 47 mg
Fier 0,7 mg
Fosfor 66 mg
Magneziu 21 mg
Potasiu 316 mg
Sodiu 33 mg
Carbohidrati 7 g
    Fibre alimentare 2,6 g
    Zahar 1,7 g
Proteine 2,8 g
Vitamina A 31 μg
Vitamina B1
0.071 mg
Vitamina B2
0,117 mg
Vitamina B6 0.2 mg
Vitamina C 89,2 mg

Broccoli: proprietati si beneficii

Broccoli sunt bogati in minerale, in special: calciu, fier, fosfor si potasiu. Contin de asemenea si vitamina C (esentiala pentru a preveni diverse boli – de la bolile de inima pana la osteoporoza), vitamina B1 si B2, fibre alimentare (aceastea sunt indicate in cazurile de constipatie) si sulforaphane, o substanta care impiedica cresterea celulelor canceroase, de asemenea, previne procesul de diviziune celulara, in consecinta apoptoza (moartea celulelor) si exercita o actiune protectoare impotriva tumorilor intestinale, pulmonare si de san.

Broccoli combat retentia apei, ajutand la detoxifierea organismului. Acestia sunt alimente pretioase cu proprietati extraordinare de vindecare, inclusiv reducerea riscului de cataracta si protejarea impotriva accidentului vascular cerebral.

Unii cercetatori de la Universitatea din California, condusi de prof. M. Riedl, au efectuat un studiu pe voluntari sanatosi. Unora dintre ei le-au dat extracte de broccoli, iar altora doar placebo. Din rezultatele studiului, s-a constatat ca ingredientele active prezente in aceste legume, in special sulforafanul, au de asemenea, capacitatea de a atenua inflamatia cailor respiratorii superioare (faringe, laringe, trahee si partea superioara a bronhiilor).

Avand in vedere puterea antioxidanta ridicata pe care o au broccoli, conform studiilor medicale, consumul adecvat ajuta la intarirea sistemului imunitar si la combaterea Helicobacter Pylori, o bacterie foarte rezistenta care colonizeaza mucoasa gastrica provocand gastrita si ulcer.

Cum sa consumati broccoli

Broccoli sunt excelenti copti, dar nu prea mult. Prepararea lor la temperaturi ridicate, reduce drastic continutul de: vitamina C, polifenoli si indoli cum ar fi I3C (molecula antitumorala). La fel ca majoritatea legumelor, cel mai bun mod de a ii consuma este: cruzi sau la aburi (o usoara fierbere) cu putin ulei de masline extravirgin si suc de lamaie, ceea ce imbunatateste biodisponibilitatea fierului vegetal.

Cititi si: Uleiul de masline extravirgin, calorii, valori nutritive si proprietati!

Sursa imagine: Pixabay

THE ITALIAN FASHION

Iesi in evidenta cu cea mai recenta colectie de accesorii pentru femei!

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Recent Comments