Cum se prepara marmelada de portocale: o reteta care evolueaza intr-o poveste ce implica si stimuleaza dorinta de a intra in bucatarie!
Marmelada de portocale este un preperat de iarna usor de pregatit. Gustul sau este perfect pentru a fi raspandit pe paine, pentru micul dejun sau ca si gustare, dar si pentru a umple prajiturile sau pentru a imbogati aluatul unor deserturi.
Pentru a o pregati, este necesar sa cumparati portocale netratate sau, de preferat, bio.
Ingrediente pentru marmelada de portocale
- 2 kg de portocale
- zahar proportional cu greutatea fructelor prelucrate
- suc de lamaie dupa gust
Timp de preparare | 30Â min |
Timp de fierbere | cca. 40 min |
Timp de odihna |
10 ore |
Dificultate | usor |
Cum se prepara marmelada de portocale
Spalati portocalele si lasati-le intr-un recipient, acoperite de apa timp de 10 ore.
Scurgeti, uscati si luati coaja de pe 3 portocale, avand grija sa indepartati pelicula alba amara. Apoi taiati-le in fasii subtiri si fierbeti-le 3-4 minute in apa clocotita pentru a indeparta o parte din uleiul esential care este foarte amar. Dar care face bine: asa cum explica nutritionistii, contine substante aromatice, terpene, utile impotriva colesterolului. Scurgeti-le si apoi lasati-le deoparte.
Decojiti toate portocalele si taiati pulpa in bucati. Indepartati samburii si partea alba filamentoasa.
Se cantareste si se masoara 350 de grame de zahar la fiecare 500 de grame de pulpa (puteti creste cantitatea de zahar, dar nu o puteti scadea), fara a-l adauga la portocale pentru moment.
Strangeti pulpa intr-o oala si puneti-o la foc. Aduceti-o la punctul de fierbere, apoi fierbeti in continuare timp de 5 minute.
Opriti focul si adaugati zaharul, sucul de lamaie si fasiile fierte. Se amesteca bine pana cand zaharul se dizolva complet.
Adaugati continutul din nou la foc si aduceti-l la punctul de fierbere. Dupa, fierbeti la foc mic pentru inca 30-40 de minute, amestecand ocazional pentru a preveni lipirea amestecului de fundul vasului.
Marmelada va fi gata atunci cand va ajunge la consistenta mierei. O alta metoda este sa adaugati o lingura de marmelada pe o farfurie si sa o inclinati, iar aceasta va trebui sa coboare lent, nu sa alunece.
Turnati marmelada de portocale fierbinte in borcane de sticla care trebuie sa fie sterilizate (fierbeti-le timp de 15-20 minute in apa) si perfect uscate. Inchideti-le bine cu un capac nou si lasati-le sa se raceasca cu susul in jos, astfel incat sa se formeze vidul.
Intre timp, bucataria dvs. va fi umpluta cu aroma delicioasa de marmalada de portocale. Acest lucru, potrivit aromaterapeutilor, este bun pentru inima!
Cititi si: Portocalele: valori nutritionale, calorii si beneficii!
Sursa imagine: Pixabay