venerdì, Giugno 14, 2024
HomeSanatateTigara electronica: care sunt riscurile pentru sanatate?

Tigara electronica: care sunt riscurile pentru sanatate?

Tigara electronica, desi este foarte populara un studiu american avertizeaza asupra utilizarii aromelor. Unele dintre ele sunt chiar mai toxice decat nicotina.

Industria de tigari electronice a castigat milioane de consumatori datorita diverselor arome. Ele variaza de la cele mai traditionale, cum ar fi: cirese, vanilie, alune sau ciocolata, pana la aroma de whisky.

Compusii cei mai periculosi sunt glicerina vegetala si propilen glicolul

Un nou studiu efectuat de Universitatea din Carolina de Nord din Statele Unite avertizeaza impotriva acestor arome, care ar face toxica tigara electronica. Propilen glicolul a fost folosit de mult timp, de exemplu in bombe fumigene utilizate in industria cinematografica sau in concerte. Este considerat in general sigur, desi unele studii arata ca inhalarea prelungita poate duce la iritarea cailor respiratorii, tuse si in cazuri foarte rare, astm si rinita. Printre altele, incalzirea propilen glicolului si glicerinei poate produce formaldehida si acetaldehida, ambii potentiali agenti cancerigeni, chiar daca in tigara electronica cantitatile asociate consumului apar modeste.

Opinia expertului

Am descoperit ca ingredientele din aromele lichide sunt extrem de diferite si unele dintre ele sunt chiar mai toxice decat nicotina!

A explicat Robert Tarran, primul autor al studiului.

Cercetarea

In laborator, cercetatorii au monitorizat 148 de lichide, expunandu-le celulelor umane. Printre altele, cercetarea a demonstrat ca unele arome sunt mai toxice decat altele. In general, s-a demonstrat: cu cat este mai mare numarul de ingrediente, cu atat este mai mare toxicitatea lichidelor.

Consecintele pe care le are tigara electronica asupra organismului

Analizand rezultatele, cercetatorii au subliniat ca lichidele dauneaza celulelor plamanilor si cailor respiratorii superioare si pot, de asemenea, sa duca la BPCO/BPOC (boala pulmonara obstructiva cronica).

O mega analiza a 800 de studii

Rezultatele unei alte cercetari dorite de Congresul Statelor Unite si condusa de Academia Nationala de Stiinte, Inginerie si Medicina au fost publicate. Oamenii de stiinta au analizat 800 de studii pe aceasta tema, descoperind ca tigarile electronice pot induce tinerilor sa fumeze tutun conventional, chiar daca par sa ii ajute pe adulti sa renunte la fumat. Cu toate acestea, autorii raportului au recunoscut ca se cunosc putine despre efectele pe care le au tigarile electronice pe termen lung asupra sanatatii.

Tigarile electronice mai putin periculoase decat tigarile traditionale?

Cu toate acestea, tigarile electronice sunt mai putin periculoase decat tigarile traditionale, care contin substante mult mai toxice. Deja cercetarile anterioare au aratat ca si “vapingul” provoaca dependenta de nicotina, desi mai putin severa decat tigara.

Ne vedem in urmatorul articol!

Sursa imagine: Pixabay

THE ITALIAN FASHION

Iesi in evidenta cu cea mai recenta colectie de accesorii pentru femei!

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Recent Comments