Untul de arahide este unul dintre cele mai populare produse din lume.
Are gust delicios, textura este pur si simplu uimitoare si modul in care se topeste pe cerul gurii inainte de a se topi este minunat. Cel putin asa ar spune multi cunoscatori.
Desigur, nu toata lumea se poate bucura de arahide. Unii oameni sunt alergici, iar pentru un procent mic din populatie, ii poate ucide literalmente.
Dar este untul de arahide nesanatos pentru restul de 99% dintre oameni? Haideti sa aflam.
Ce este untul de arahide?
Untul de arahide este un aliment relativ neprelucrat.
Este vorba doar de arahide, adesea prajite, care sunt macinate pana se transforma intr-o pasta.
Cu toate acestea, acest lucru nu se aplica pentru multe marci comerciale de unt de arahide care contin diferite ingrediente adaugate, cum ar fi zahar, uleiuri vegetale si chiar grasimi trans.
Consumul prea mult de zahar adaugat si grasimi trans a fost legat de diferite probleme de sanatate, cum ar fi bolile de inima.
In loc sa cumparati produse alimentare nesanatoase, alegeti adevaratul unt de arahide. Nu trebuie să contina decat alune si poate putina sare.
In toate scopurile, efectele asupra sanatatii ale alunei obisnuite ar trebui sa fie aproape identice cu cele ale untului de arahide, deoarece sunt, in esenta, arahide macinate.
REZUMAT
Untul de arahide este practic o pasta din arahide. Multe produse de calitate inferioara care contin si zahar aduagat si uleiuri vegetale.
Este o sursa de proteine buna
Untul de arahide este o sursa de energie destul de echilibrata care furnizeaza toti cei 3 macronutrienti. O portie de 100g de unt de arahide contine:
- Carbohidrati: 20 de grame de carbohidrati (13% din calorii), dintre care 6 sunt fibre.
- Proteine: 25 de grame de proteine (15% din calorii), ceea ce este destul de mult in comparatie cu cele mai multe alimente vegetale.
- Grasimi: 50 de grame de grasime (72% din calorii).
Chiar daca untul de arahide este destul de bogat in proteine, este scazut in metionina care este un aminoacid esential .
Arahidele apartin familiei leguminoase, care include si fasole, mazare si linte. Proteina leguminoasa este mult mai scazuta in metionina si cisteina comparativ cu proteina animala.
Pentru cei care se bazeaza pe untul de arahide sau fasole ca sursa principala de proteine, insuficienta metioninei este un risc real.
Pe de alta parte, aportul scazut de metionina a fost, de asemenea, presupus a avea unele beneficii pentru sanatate. Studiile au aratat ca acesta poate extinde durata de viata a sobolanilor si soarecilor, dar este neclar daca functioneaza la fel in cazul oamenilor.
REZUMAT
Scazut in carbohidrati
Untul de arahide pur contine doar 20% carbohidrati, făcandu-l potrivit pentru o dieta cu un continut scazut de carbohidrati.
De asemenea, provoaca o crestere foarte scazuta a zaharului din sange si este o optiune perfecta pentru persoanele cu diabet zaharat de tip 2.
Un studiu observational a aratat că femeile care au mancat unt de arahide de 5 ori pe saptamana sau mai mult au prezentat un risc de 21% mai scăzut al diabetului de tip 2.
Aceste beneficii au fost partial atribuite acidului oleic, una dintre principalele grasimi din arahide. Antioxidantii pot juca, de asemenea, un rol important.
REZUMAT
Arahidele au un continut scazut de carbohidrati si sunt potrivite pentru persoanele cu diabet zaharat de tip 2 sau cele care urmeaza o dieta cu un continut scazut de carbohidrati.
Bogat in grasimi sanatoase
Deoarece untul de arahide este foarte bogat in grasimi, o portie de 100 de grame contine o doza mare de 588 calorii.
In ciuda continutului ridicat de calorii, consumarea unor cantităti moderate de unt de arahide sau arahide intregi este perfecta pentru o dieta cu pierdere in greutate.
Jumatate din grasimea din untul de arahide este alcatuita din acid oleic, un tip sanatos de grasime mononesaturata, de asemenea, gasit in cantitati mari si in uleiul de masline.
Acidul oleic a fost legat de mai multe beneficii pentru sanatate, cum ar fi imbunatatirea sensibilitatii la insulina.
De asemenea, untul de arahide contine un anumit acid linoleic, un acid gras omega-6 esential, abundent in majoritatea uleiurilor vegetale.
Unele studii sugereaza ca un aport ridicat de acizi grasi omega-6, in raport cu omega-3, poate creste inflamatia si riscul bolilor cronice.
Cu toate acestea, nu toti oamenii de stiinta sunt convinsi. Studiile de inalta calitate arata ca acidul linoleic nu creste nivelurile sanguine ale markerilor inflamatorii, punand in dubii aceasta teorie.
REZUMAT
Untul de arahide pur este o buna sursa de grasimi sanatoase. In timp ce unii oameni au fost ingrijorati de continutul sau de acid omega-6 linoleic, dovezi limitate justifica preocuparile lor.
Untul de arahide este destul de bogat in vitamine si minerale
Untul de arahide este destul de hranitor. O portie de 100 de grame de unt de arahide ofera multe vitamine și minerale:
- Vitamina E: 45% din RDA
- Vitamina B3: 67% din RDA
- Vitamina B6: 27% din RDA
- Folat: 18% din RDA
- Magneziu: 39% din RDA
- Cupru: 24% din RDA
- Mangan: 73% din RDA
De asemenea, este bogat in biotina si contine cantitati decente de vitamină B5, fier, potasiu, zinc si seleniu.
Cu toate acestea, trebuie să stiti că aceasta este pentru o portie de 100 de grame, care are un total de 588 calorii. Calorii pentru calorii, untul de arahide nu este atat de hranitor in comparatie cu legumele care au un continut scazut de calorii, cum ar fi spanacul sau broccoli.
REZUMAT
Desi untul de arahide este bogat in multe vitamine și minerale sanatoase, acesta contine, de asemenea, o cantitate substantiala de calorii.
Este bogat în antioxidanti
Ca cele mai multe alimente reale, untul de arahide contine mai mult decât vitaminele si mineralele de baza. Acesta contine, de asemenea, o multime de alti nutrienti biologic activi, care pot avea unele beneficii pentru sanatate.
Acesta contine, de asemenea resveratrol, care este asociat cu un risc mai scazut de boli de inima si alte boli cronice la animale.
Resveratrolul are multe alte beneficii potentiale, desi dovezile umane sunt incă limitate.
REZUMAT
Untul de arahide este bogat in antioxidanti, inclusiv cumarina și resveratrolul. Acești compusi ai plantelor au fost legati de diferitele beneficii pentru sanatate la animale.
O sursa potentiala de aflatoxine
Chiar daca untul de arahide este destul de hranitor, poate contine si substante care pot fi daunatoare.
In topul listei sunt asa-numitele aflatoxine.
Arahidele cresc subteran, unde tind să fie colonizate de o matrita omniprezenta numita Aspergillus. Aceasta matrita este o sursa de aflatoxine, care este foarte carcinogena.
In timp ce oamenii sunt destul de rezistenti la efectele pe termen scurt ale aflatoxinelor, ceea ce se intampla pe linie nu este pe deplin cunoscut in acest moment.
Unele studii pe om au asociat expunerea la aflatoxine la cancerul hepatic, rahitism la copii si intarzierea mintala.
Dar exista si vesti bune. Potrivit unei surse, prelucrarea arahidei in unt de arahide reduce nivelul de aflatoxine cu 89%.
In plus, USDA monitorizeaza cantitatile de aflatoxine din alimente si se asigura ca nu depasesc limitele recomandate.
REZUMAT
Untul de arahide poate contine diferite nivele de aflatoxine, care sunt compusi toxici formati de un tip de mucegai. Acestia au fost asociati cu un risc crescut de cancer la ficat.
Sursa imagine: Pixabay