Exista oameni care sunt capabili sa ramana in forma, chiar daca mananca abundent, acest lucru se datoreaza metabolismului lor rapid. Metabolismul este procesul prin care organismul consumă calorii: orice activitate umana le arde, inclusiv consumul de alimente, bautul și somnul. Deci, daca veti pierde in greutate, trebuie sa stiti care alimente accelereaza metabolismul. Nu este intotdeauna convenabil sa se reduca aportul din calorii, ci sa se arda mai multe. De obicei, unele alimente vegetale dau un impuls metabolismului, determinand organismul nostru sa consume mai multe calorii.
Sparanghelul
Sparanghelul a fost cunoscut de secole pentru proprietatile sale medicinale si vindecatoare. Este unul dintre cele mai bune alimente pentru sanatate si wellness, deoarece este un incredibil concentrat de nutrienti, cum ar fi fibrele, acidul folic, vitaminele (A, B, C, E, K) și alti antioxidanti. Sparanghelul este benefic deoarece:
- ajuta metabolismul sa ramana sanatos, datorita vitaminelor B;
- controleaza nivelul de insulina;
- detoxifica organismul de agenti cancerigeni si alte substante nocive;
- incetineste procesul de imbatrinire;
- lupta impotriva hipertensiunii arteriale si a altor afectiuni cardiace asociate.
Fasolea
Fasolea este leguminoasa cunoscuta pentru beneficiile ei nutritionale. De fapt, aceasta leguma este bogata in fibre, proteine, fier, acid folic, calciu, potasiu, vitamine B si carbohidrati complecsi. Fasolea este benefica deoarece:
- controleaza tensiunea arteriala si reduce riscul de ictus;
- scade nivelul colesterolului;
- imbunatateste rata metabolica;
- protejeaza impotriva cancerului;
- regleaza nivelul glucozei din sange.
Broccoli
Broccoli apartine familiei crucifere si este cunoscut pentru proprietatile lui anti-canceroase. Aceasta leguma este bogata in fibre dietetice, vitamina C, calciu, potasiu. Broccoli este important deoarece:
- reduce riscul cancerului;
- mentine bunastarea sistemului nervos;
- repara leziunule pielii;
- accelereaza metabolismul;
- intareste sistemul imunitar.
Telina
Telina este o leguma alcalina, deoarece contine 95% apa, fiind bogata in hormoni de plante, fibre și flavonoide. Telina aduce beneficii organismului deoarece:
- ajuta la reducerea greutatii corporale;
- reduce nivelul de stres;
- lupta impotriva frigului, artritei si a bolilor hepatice;
- imbunatateste digestia;
- imbunatateste rata metabolica.
Castravetele
Castravetele este o leguma care apartine aceleiasi familii ca dovleacul si este unul dintre cele mai bune alimente pentru bunastarea corpului. De fapt, contine cantitati bune de vitamine B, precum și acid folic, calciu, potasiu si magneziu. Castravetele este folositor deoarece:
- este un aliment anti-cancer;
- diminueaza respiratia urat mirositoare;
- ajuta la mentinerea greutatii;
- lupta impotriva diabetului si a artritei;
- ajuta la imbunatatirea metabolismului.
Usturoiul
Usturoiul este unul dintre alimentele esentiale pentru sanatate si este bine cunoscut atat pentru proprietatile sale medicinale, cat si pentru versatilitatea sa mare in bucatarie. Acesta contine o cantitate buna de germaniu si antioxidanti fiind considerat un antibiotic natural. Usturoiul este bun pentru sanatate deoarece:
- regleaza tensiunea arteriala;
- mentine sanatatea inimii;
- ajuta metabolismul;
- intareste corpul impotriva alergiilor;
- mentine sistemul imunitar sanatos.
Untul de arahide
Untul de arahide este facut in principal cu arahide prajite si este un aliat mare atat pentru metabolism cat si pentru sanatatea generala. Este bogat in proteine si fibre dietetice, potasiu, calciu, vitamine (E și B3) si alte minerale necesare organismului. Untul de arahide este excelent deoarece:
- ajuta la intarirea muschilor;
- reduce riscul de bolilor de inima;
- regleaza sistemul digestiv;
- reduce grasimea abdominala;
- reduce hipertensiunea;
Chili
Chili contine o cantitate mare de antioxidanti, vitamine, potasiu si fitochimice complexe. De asemenea, contine capsaicina, un antioxidant care mareste temperatura corpului, promovand accelerarea metabolismului. Chili-ul este bun deoarece:
- reduce durerea;
- ajuta la scaderea in greutate;
- regleaza metabolismul;
- mentine inima sanatoasa;
- vindeca ulcerul.
Spanacul
Spanacul este o leguma cu frunze verzi, apartin familiei Amaranthaceae si sunt cunoscute pentru cantitatea imensa de beneficii nutritionale pe care le ofera. Ele sunt o sursa bogata de fier, magneziu, zinc, acid folic si proteine. Spanacul este bun deoarece:
- protejeaza inima de radicalii liberi;
- reechilibreaza tensiunea arteriala;
- promoveaza sanatatea gastro-intestinala;
- accelereaza metabolismul;
- mentine sănătatea ochilor.
Rosiile
Rosiile, pe langa faptul ca sunt suculente si delicioase, se numara printre cele mai bune alimente care promoveaza sanatatea noastra. De fapt, ele sunt bogate in vitamina C si au un continut redus de calorii. Ele contin multa apa si foarte putin sodiu si sunt o sursa buna de acid folic, vitamina A, C, K si potasiu, precum si minerale esentiale cum ar fi cuprul, magneziul si fosforul. Rosiile sunt benefice deoarece:
- imbunatatesc vederea;
- reduc infectiile din tractul urinar;
- lupta impotriva diabetului;
- regleaza rata metabolica;
- protejeaza impotriva bolilor cardiovasculare.
Printre alte alimente vegetale care stimuleaza metabolismul reamintim ovazul, grapefruitul, ceaiul verde si merele. Urmand o dieta echilibrata, care include aceste alimente, impreuna cu o activitate fizica constanta si regulata, va pot ajuta sa ramaneti sanatosi si in forma.
Ne vedem in urmatorul articol!
Sursa imagini: Pixabay