Usturoiul crud are multe efecte benefice asupra sanatatii noastre: ajuta la prevenirea cancerului, actioneaza ca un antiinflamator si antibacterian, ajutandu-ne sa luptam impotriva bolilor sezoniere. Sa vedem de ce consumul de usturoi crud face bine.
Usturoiul este unul dintre cele mai folosite alimente pentru a condimenta mancarea. Se consuma, de obicei, gatit, dar, pentru a-si pastra toate proprietatile benefice, ar fi mai bine sa il mancati crud. Majoritatea efectelor sale benefice provin din alicina, o enzima continuta in cantitati mari in usturoiul crud, care ii confera proprietatile antiinflamatorii, antioxidante, antibacteriene si anti-tumorale. De asemenea, ajuta la mentinerea presiunii sub control si functioneaza ca un antibiotic natural.
Beneficiile sale sunt intr-adevar multe, chiar dacă multi evita sa il manance, deoarece se tem de efectele sale asupra respiratiei. Aceasta problema poate fi depasita cu usurinta, deoarece exista multe modalitati de a elimina mirosul de usturoi din gura, sunt remedii simple, cum ar fi mestecarea unei frunze de busuioc sau bautul de suc de lamaie, pentru a manca usturoiul crud in pace. Sa vedem care sunt toate beneficiile sale.
Beneficiile usturoiului crud
Previne cancerul pulmonar: o cercetarea efectuata in China a demonstrat ca mancand-ul crud de doua ori pe saptamana poate reduce riscul de cancer pulmonar la jumatate. Cei care consuma in mod regulat usturoi crud au o probabilitate de 44% mai mica de a a face o tumoare, iar acest lucru ar functiona si pentru fumatori, reducand riscul, in acest caz cu 30%. Usturoiul crud ar impiedica, de asemenea, cancerul intestinal.
Antibiotic naturale: usturoiul crud este unul dintre cele mai eficiente antibiotice naturale, ajuta la combaterea virusilor, bacteriilor si ciupercilor datorita actiunii puternice a alicinei, care ii confera, de asemenea, proprietati antibacteriene.
Antioxidant: alicina continuta in usturoiul crud il face de asemenea un puternic antioxidant capabil sa combata efectele daunatoare ale radicalilor liberi prevenind imbatranirea.
Reduce tensiunea arteriala si mentine colesterolul sub control: usturoiul crud are efecte benefice asupra circulatiei, asupra sistemului cardiovascular, ajutand astfel chiar si in caz de hipertensiune arteriala, precum si reducerea colesterolului rau din sange.
Ajuta la digestie si este benefic pentru ficat si vezica: consumul de usturoi proaspat favorizeaza digestia si regleaza flora intestinala. Chiar si ficatul si vezica urinara pot beneficia de proprietatile sale purificante și antibacteriene.
Combate bolile sezoniere: usturoiul crud este un remediu excelent pentru intarirea sistemului imunitar, de fapt ajuta la lupta impotriva racelii si a gripei.
Pentru a consuma usturoiul crud in perioada postului, taiati catelul pe jumatate, lasati-l sa se odihneasca timp de 10-15 minute si apoi inghititi-l cu putina apa. Cantitatea recomandata este de un catel de doua ori pe saptamana pentru a beneficia de toate proprietatile sale.
Contraindicatii
Consumul de usturoi crud este bun, dar este mai bine sa nu exagerati, deoarece pot aparea unele efecte secundare, cum ar fi iritarea peretilor intestinali si a tractului digestiv. Usturoiul crud nu este recomandat in caz de gastrita, ulcer peptic, anemie si chiar subiectilor alergici. De asemenea, ar putea interactiona cu unele medicamente, in special cu anticoagulante.
Cititi si: 10 remedii naturale pentru a scapa de mirosul neplacut de ceapa si usturoi.
Sursa imagine: Pixabay