Alimentatia cu nuci in fiecare zi ajuta pacientii cu cancer de colon sa reduca riscul de mortalitate prematura. Beneficiile deriva nu numai din consumul acestui tip specific de fructe uscate cu coaja, dar si din cel al migdalelor, alunelor, arahidelor si nucilor pecan. Asta sustine un studiu realizat de cercetatorii Yale Cancer Center pe 826 de pacienti cu cancer colorectal (stadiul 3, debutul primelor metastaze), toti fiind supusii inaintea incercarilor cu tratamente chirurgicale si chimioterapeutice.
Potrivit cercetatorilor, cei care au mancat in jur de 280 de grame de nuci in fiecare saptamana au prezentat cu 57% mai multe sanse de a invinge boala. In plus, in 46% din cazuri, cancerul de colon nu a reaparut la cei care au consumat fructe uscate cu coaja. Asa cum a subliniat dr. Temidayo Fadelu, autorul principal al studiului realizat la Centrul de Cancer Yale si cofinantat de Tree Nut Council Nutrition Research & Education Foundation si de National Cancer Institute (agentia guvernamentala americana pentru cercetarea cancerului):
“Rezultatele arata importanta accentuarii factorilor precum nutritia si stilul de viata in supravietuirea cancerului de colon.”
Fadelu explica faptul ca unele dintre cele mai importante schimbari ar putea fi cele mai frecvente: activitate fizica, consumul de alimente (cum ar fi nucile) care poate reduce rezistenta la insulina la pacienti si reducerea consumului de zahar.Mai precaut decat beneficiile consumului de fructe uscate cu coaja este dr. Charles Fuchs, autor principal al studiului, care a subliniat ca mecanismul exact prin care nucile ar ajuta nu este inca cunoscut. Cu toate acestea, expertul a vrut sa dezvaluie unele indoieli legate de relatia dintre obezitate (printre factorii de risc pentru cancerul de colon) si fructele uscate:
“Oamenii ma întreaba continuu daca un consum de nuci ii va conduce la obezitate, ceea ce ar duce la un rezultat clinic mai rau. Ceea ce este insa foarte interesant si ca in studiile noastre, si mai general in literatura stiintifica, consumatorii de nuci tind sa fie cei mai in linie.”
Citeste si: Uleiul, nucile si branza, grasimile din salata sunt bune pentru sanatatea ta
Sursa imagine: Pixabay